Tökfőzelék mirelitből

Tökfőzelék készítése mirelitből kaporral, hagymával, vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és fűszerpaprikával a lépések pontos leírásával.

Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják, de attól még tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket mirelitből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tökfőzelék mirelitből

Tökfőzelék készítése mirelitből

A tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk, s mind a kettőt felvágjuk apróra.
A mirelit tököt langyos vízben kiengedjük, majd miután tök felengedett, a vizett leöntjük róla.
A hagymát megfuttatjuk vajon. S amikor már kezd megpirulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a kapor felét és a fűszerpaprikát, és alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk azt is.
Hozzáadjuk a felengedett tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel és vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után negyed óra alatt puhára főzzük.
Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor második részét, s egyet még forralunk rajta, hogy a főzelék besűrűsödjön.
A tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 csokor kapor
  • 1 kg mirelit gyalult tök
  • 3 dkg vaj
  • 1 kiskanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet őrölt fehérbors
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.
  • A mirelit tököt kézmeleg vízben felengedjük, majd a vizet leöntjük róla.
  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az összevágott kapor felét.
    Néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
  • Ezután hozzáadjuk a felengedett tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen.
    Sóval, fehérborssal ízesítjük, a tejet és a vizet adunk hozzá, majd felforraljuk, s takarékon a tököt puhára főzzük főzzük.
  • Amikor a a tök megpuhult (maximum 10 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
    Majd 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
  • Végül hozzáadjuk a kapor második felét is, egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s tálalhatjuk is a tökfőzeléket.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a mirelit tökfőzelék elkészítéséhez

A mirelit tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb tudnivaló, hogy a mirelit tök szerkezete a többi zöldséghez képest nagyon érzékeny a fagyasztásra.

Éppen ezért nem szabad túl sokáig főzni, 5-10 perc főzés bőségesen elegendő, ha nem akarjuk szétfőzni a mirelit gyalult tököt.

 

Másrészt az készítés során van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, mert tök íze nem igazán érezhető más intenzív íz mellet:

  • A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron.
  • Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet, mert attól lesz a töknek igazán lágy az íze.
    Sőt, van aki csak tejben főzi meg a tököt, amitől a tökfőzelék még finomabb lesz.

Tökfőzelék változatok mirelitből

Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.

Az első kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.

A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a  megpirított hagymához.

 

S van egy harmadik hozzávaló, ami növelheti a változatosságot: a bors. Sokan nem szeretik az intenzíven borsos ízeket, ezért is szerepel a receptben fehérbors. Annak az íze nem annyira karakteres, de segít kiemelni a tökfőzelék ízeit.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habarás készítéséhez, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Tipp: Ha nem lelkesedünk a savanykás ízvilágért, a habaráshoz tejföl helyett tejet is használhatunk.

Ha viszont szeretjük a savanykás ízeket, a kefires habarás, vagy egy kiskanál ecettel tovább savanyíthatunk rajta.

Az elkészült kapros tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kapros tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kapros tökfőzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating