Almás céklasaláta

Almás céklasaláta receptje, majonézesen vagy mézesen, esetleg kevés répával teljesebbé téve, az elkészítés részletes leírásával.

Mely könnyen elkészíthető, tele van rostanyaggal és ízekkel, laktató. S nem mellesleg még az anyagcserét is serkenti, segítendő a fogyást.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni az almás céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

almás céklasaláta

Almás céklasaláta recept

Az almás céklasalátához a céklát meghámozzuk, majd az almával együtt lereszeljük.
Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, majd hozzáadjuk a mustár, a majonéz, a tejföl, a só, a bors és a porcukor keverékét.
Alaposan összekeverjük az egészet, majd pár órára állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Az almás céklasaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Pihentetés 3 óra
Összes idő 3 óra 20 perc
Fogás Előétel, Köretek, Saláták, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 személyre

Eszközök

  • nagyobb lyukú reszelő
  • közepes tál a saláta összeállításához
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 2 darab cékla (közepes)
  • 3 darab alma
  • fél citrom leve
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl majonéz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Az almás céklasalátához a céklát meghámozzuk, majd az almával együtt lereszeljük.
    Fontos! Az alma magházát ne reszeljük bele a salátába.
  • Egy tálba keverjük össze a mustárt, a majonézt, a tejfölt, a sót, a borsot és a porcukrot (amivel gyakorlatilag egy tartármártást kapunk).
    Majd kóstoljuk meg, hogy nem túl csípős-e (ha igen egy csipet cukrot keverjük hozzá, hogy tompítsuk az erejét).
  • Az elkészített öntetet hozzáadjuk a lereszelt almához és céklához, Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és alaposan összekeverjük őket.
  • Majd tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A recept jellemzői egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok az almás céklasaláta elkészítéséhez

Az almás céklasaláta fenti receptje egy savanykás, picit kesernyés saláta. Ha inkább a kesernyés ízt szeretnénk előtérbe helyezni, akkor az almából csak 2 darabot tegyünk bele, s a cékla mennyisége legyen három darab.

Ha szeretnénk a alma-cékla saláta ízeinek karakterét tompítani, tehetünk 2 cékla és 2 alma mellé egy sárgarépát is (természetesen azt is lereszelve).

 

A majonézes öntetre mindenképp érdemes odafigyelni, ami az egész almás céklasaláta alap karakterét meghatározza:

  • A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
  • A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
  • És természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.

Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is előtte elkészítjük házilag.

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az almás céklasalátát őrölt fehérborssal is.

Tipp2: Ha nem annyira szeretjük a majonézes salátákat, van egy másik lehetőség is.  A tartármártás jellegű öntet helyett keverjük össze a salátát 2 evőkanál mézzel, egy fél citrom levével, és egy csipet sóval.

 

Bármelyik öntete is választjuk, mind a két fajta saláta remek kiegészítője a sült húsoknak, például egy jó fasírtnak,  vagy egy sült tarjának.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az almás céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az almás céklasalátához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating